دوره 17، شماره 4 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( زمستان 1401) 1400 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 17-4 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasiri nia M, MALEKI A, Hosseini M, Hamed Chaman N. Protective Effects of Resistance Training and Biotin Supplementation in Modulating Symptoms and Increasing Humoral Immunity Levels in Men Recovered from Acute Respiratory Syndrome After Coronavirus-2. Paramedical Sciences and Military Health 2022; 17 (4) :4-17
نصیری نیا محمد، ملکی امیر، حسینی معصمه، حامد چمن نادر. اثرات محافظتی تمرین مقاومتی و مکمل بیوتین در تعدیل علائم و افزایش سطوح ایمنی هومورال مردان بهبود یافته از سندرم حاد تنفسی پس از کرونا ویروس 2. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1400; 17 (4) :4-17

1- گروه فیزیولوژی - دانشکده علوم انسانی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق - تهران - ایران
2- دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، مازندران، ایران
3- دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، مازندران، ایران ، nader.hamedchaman@gmail.com

مقدمه : سندرم حاد تنفسی شدید کرونا ویروس  (SARS-CoV-2) یک بیماری همه گیر جهانی بوده که به سرعت گسترش یافته و منجر به افزایش مرگ و میر شده است؛با این حال، بازماندگان از بیماری Covid-19 اغلب با ضعف سیستم ایمنی مواجه هستند؛ از آنجائی که عمده راهکارهای ارتقا سطح ایمنی شامل مدالیته تمرین و بهره‌مندی از مکمل‌ها می‌باشد؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف  بررسی تاثیر تمرین مقاومتی و مصرف بیوتین بر سطوح ایمنی هومورال مردان بهبود یافته از کرونا بود.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش- آزمون و  پس- آزمون، تعداد 32 مرد بهبود یافته از کرونا با محدوده سنی 30 تا 40 سال به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، تمرین مقاومتی، مکمل بیوتین، تمرین مقاومتی+ مکمل تقسیم بندی شدند. پروتکل تمرین به مدت 6 هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه با شدت 60 تا 80 درصد یک تکرار بیشینه بود. گروه­ های مکمل، یک عدد کپسول بیوتین را به مدت شش هفته قبل از تمرین همراه با غذا مصرف کردند. حدود 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرین و مصرف مکمل، سطوح سرمی IgA ، IgM ، IgG و CRP توسط روش الایزا مورد اندازه­ گیری قرار گرفت. داده ­ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره و در سطح معناداری (0/05 ≥ P) ارزیابی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد شش هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف بیوتین موجب افزایش معنادار IgA،IgM و کاهش معنادار CRP مردان بهبود یافته از کرونا شد اما IgG و کورتیزول تغییر معناداری نیافتند.
بحث و نتیجه‌گیری: به نظر می‌­رسد شش هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف بیوتین با افزایش مقادیر ایمونوگلوبین­‌های A، M و کاهش CRP سبب تقویت سیستم ایمنی شده است. بنابراین انجام شش هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف بیوتین برای بهبود سیستم ایمنی بدن مناسب است و فرد را در برابر بیماری کووید-19 محافظت می کند.

دریافت: 1402/1/10 | پذیرش: 1402/1/29 | انتشار: 1401/12/29