دوره 12، شماره 1 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی (بهار 1396) 1396 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 23-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderi M, Noroozi-Aghideh A, Kashanikhatib Z, Dorgalaleh A, Alizadeh S, Soleimani M. The role of vascular endothelial growth factor in factor 13 deficient patients with intracranial hemorrhage. Paramedical Sciences and Military Health 2017; 12 (1) :18-23
نادری مجید، نوروزی عقیده علی، کاشانی خطیب زهرا، درگلاله اکبر، علیزاده شعبان، سلیمانی مسعود. نقش فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در بیماران دارای نقص فاکتور 13 انعقادی واجد خونریزی درون جمجمه ای. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1396; 12 (1) :18-23

1- بیمارستان علی ابن ابیطالب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
2- گروه هماتولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
3- گروه هماتولوژی، موسسه عالی آموزشی و پژوهشی انتقال خون ایران، تهران، ایران
4- گروه هماتولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
5- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، alizadehs@tums.ac.ir
6- گروه هماتولوژی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مقدمه: کمبود ارثی فاکتور 13 انعقادی یک بیماری خونریزی دهنده نادر با توارث اتوزومال مغلوب است. خونریزی مغزی (ICH) علت اصلی مرگ و میر در این بیماران بوده و در یک سوم مبتلایان رخ می دهد. مکانیسم دقیق وقوع ICH به طور کامل مشخص نیست. در این مطالعه ارتباط ICH با سطح سرمی VEGF به عنوان یک عامل پروآنژیوژنیک قوی، در بیماران مبتلا به کمبود ارثی فاکتور 13  انعقادی بررسی گردید.
مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 30 بیمار مبتلا به کمبود ارثی فاکتور 13 انعقادی شامل 15 بیمار با سابقه ICH به عنوان گروه مورد و 15 بیمار بدون سابقه ICH به عنوان گروه کنترل انجام گرفت. انتخاب بیماران بر اساس داشتن سابقه فامیلی کمبود فاکتور 13 انعقادی، نتیجه غیرطبیعی تست حلالیت لخته و همچنین سی­تی­اسکن انجام گرفت. سطح سرمی VEGF با استفاده از روش Enzyme-linked immunosorbent assay اندازه گیری شد. آنالیز آماری نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.
نتایج: بین دو گروه مورد مطالعه از نظر سن و جنسیت تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت. تعداد 12 نفر از بیماران  دارای سابقه یک بار خونریزی، 2 بیمار دارای سابقه دو بار خونریزی و فقط یک بیمار دارای سابقه سه بار خونریزی بوده­اند. محل خونریزی مغزی در بیماران عمدتا به شکلIntraparenchymal  بوده و مابقی بیماران نیز به ترتیب دچار خونریزی های نوع Subdural  و Epidural  شده بودند. میانگین سطح سرمی VEGF در بیماران دچار ICH بیشتر از گروه کنترل بود اما این تفاوت به لحاظ آماری معنی دار نبود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که وقوع ICH در مبتلایان به کمبود ارثی فاکتور 13 انعقادی با سطح VEGF خون ارتباط نداشته و عوامل دیگری در کنار کمبود این فاکتور در وقوع ICH نقش دارند.

دریافت: 1396/4/28 | پذیرش: 1396/4/28 | انتشار: 1396/4/28