مقدمه: امروزه استفاده از پرتوهای یونساز در تشخیص و درمان بیماریها به امری اجتناب ناپذیر مبدل شده است و در اغلب شاخه های پزشکی وارد شده است. یکی از بخش های مهم پزشکی اتاق عمل می باشد که جهت عمل بسیاری از شکستگیهای استخوانی ایفای نقش می نماید. هدف این مطالعه اندازه گیری پرتوگیری بیماران تحت عمل ارتوپدی در روشهای رایج و پرکاربرد تصویربرداری می باشد.
مواد و روشها: در این تحقیق دز دریافتی 81 بیمار (58% مذکر، 42% مونث) که تحت 4 آزمون رایج ارتوپدی Intramedullary nailing (IMN) ، Intertrochanteric/peritrochanteric (IP) ، (DHS) Dynamic Hip Screw، (DCS)Dynamic Cannula Screw بودند در یک مرکز آموزشی و درمانی در شهر تهران با استفاده از اندازه گیری غیر مستقیم و شبیه سازی مونت کارلو بر پایه داده های کیلوولتاژ پیک، شدت جریان الکتریکی(mA)، زمان تابش دهی (بر حسب ثانیه)، زاویه تابشدهی، ناحیه مورد تصویربرداری و اندازه بیمار برای هر یک از بیماران برآورد شد.
یافته ها: مقادیر میانگین دوز موثر روشهای مختلف IMN، IP، DHS و DCS به ترتیب، 95/0، 31/1، 22/2 و 85/0 میلی سیورت برآورد گردید. البته مقادیر ذکر شده تنها برای یکبار تصویربرداری ذکر شده اند، درحالی که معمولا در حین عملهای ارتوپدی تعداد تصویربرداریها می تواند بین 5 تا 20 بار با توجه به مهارت پزشک و کارشناس پرتویی، روش اجرای جراحی و نوع ضایعه متغیر بوده و دوز رسیده به بیمار از مقادیر ذکر شده بسیار بیشتر خواهد شد.
بحث و نتیجه گیری: همانطور که انتظار میرفت دز دریافتی بیماران تغییرات زیادی داشت زیرا این مقادیر به عوامل زیادی از جمله نوع سیستم تشخیصی، ناحیه آزمون، تجربه و مهارت پزشک ارتوپد، کارشناس پرتویی و وزن بیمار بستگی دارد. در آزمونهای رادیولوژی جهت ارتوپدی میتوان با استفاده از میدان دید های کوچک، اختلاف پتانسیل مناسب، میلی آمپر ثانیه مناسب دز دریافتی بیماران را کاهش داد و این نیازمند آموزشهای فردی در راستای بهینه سازی دز دریافتی بیماران می باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |