مقدمه: به منظور رعایت اصول حفاظت پرتویی در بسیاری از پروسههای درمانی و تشخیصی، بررسیهای دوزیمتری بر روی سیستمهایی دوزیمتریک انجام میشود. از روشهای محاسباتی مونتکارلو به دلیل پیچیدگی و هزینهی بالای ساخت فانتوم های اختصاصی، استفاده میشود. پیچیدگی بالای فانتوم های دیجیتالی، زمان اجرا و بار محاسباتی روش دوزیمتری مونتکارلو را به شدت افزایش میدهد. در بسیاری از مطالعات، همهی اجزا تعریف شده و دقت بالای فانتوم های دیجیتالی وکسل بندی شده لازم نیست و با مدل نمودن یک فانتوم دیجیتالی ساده میتوان به اهداف مطالعه دست یافت. با توجه به اهمیت و جایگاه فانتوم های دیجیتالی در محاسبات دوزیمتری به روش مونتکارلو، در این مطالعه یک فانتوم سر انسان بر اساس دادههای آناتومیک سر جهت مطالعات دوزیمتریک ناحیه سر ارائه میگردد.
مواد و روشها: در این مطالعه شبیه سازی فانتوم سر معادل انسان با استفاده از کد هستهای MCNPx (ورژن 2.4.0) انجام میگردد. فانتوم سر پیشنهاد شده در این مطالعه دارای بخشهای استخوان جمجمه، بافت مغز، چشم، لنز چشم، استخوان صورت، گردن و پوست میباشد که با توجه به ترکیب اتمی و دانسیته گزارش شده توسط گزارش ICRU 44 و سایت انستیتو ملی استانداردها و تکنولوژی (NIST) مدل شده است.
یافتهها: فانتوم سر از لحاظ بصری و ویژگیهای ساختاری در نماهای مختلف توسط دو متخصص علوم تشریح به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. درستی و مطابقت ویژگیهای ساختاری فانتوم شبیه سازی شده با سر انسان توسط هر دو متخصص تأیید گردید. فانتوم مدل شده قابل تغییر و ارتقا میباشد و بر اساس اهداف مطالعاتی مختلف میتوان بخشهای دیگر از جمله تومور، بافتهای حیاتی و .. در آن لحاظ نمود.
بحث و نتیجه گیری: با استفاده از فانتوم دیجیتالی ارائه شده، میتوان به بررسیهای دوزیمتری پیش کلینیکی از جمله تعیین دوز جذبی بافتهای حیاتی در کاربردهای درمانی و تشخیصی و همچنین تأثیر روشهای شیلدینگ و آرایشهای تصویربرداری مختلف در کیفیت تصویر را ارزیابی نمود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |