دوره 17، شماره 3 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( پاییز 1401) 1401 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 22-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefpour A, Fadaei Dehcheshmeh T. Investigating the Effect of Plantar Pressure Distribution Pattern on the Occurrence of Medial Tibial Stress Syndrome in Military Soldiers during Military Training. Paramedical Sciences and Military Health 2022; 17 (3) :12-22
یوسف پور احمدرضا، فدائئ طالب. بررسی اثر الگوی توزیع فشار کف پایی بر بروز سندروم فشار داخلی تیبیا در سربازان نظامی در طی دوره آموزش نظامی. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1401; 17 (3) :12-22

1- پژوهشگر گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران
2- پژوهشگر گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران ، fadaie.taleb69@yahoo.com

مقدمه: سندروم فشار داخلی تیبیا یکی از شایعترین آسیب­های عضلانی _ اسکلتی در میان نظامیان می باشد. در عین حال، گزارشی دقیق مبنی بر اثر ریسک­فاکتورهای بروز آن از جمله توزیع فشار کف پایی در نظامیان و جوامع مختلف نشده است. به همین دلیل، هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر الگوی توزیع فشار کف پایی بر بروز آسیب سندروم فشار داخلی تیبیا در سربازان نظامی در طی دوره آموزش نظامی می­باشد.

مواد و روش ها: جامعه آماری این پژوهش را سربازان نظامی مرد در طی دوره 6 ماه آموزش نظامی در دانشگاه جامع امام حسین (ع) با میانگین سنی (0/99 ± 19/68سال)، قد (0/04 ± 174سانتیمتر) و شاخص توده بدنی (1/76 ± 23/32 کیلوگرم/مترمربع) تشکیل دادند. که تعداد 116 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری این مطالعه انتخاب شدند. در ابتدای دوره آموزشی ضمن بررسی وضعیت شیوع سندروم فشار داخلی تیبیا با استفاده از از معیار یاتس و وایت و داده ­های توزیع فشار کف ­پایی، نوسانات قائم و میزان تقارن فشار کف­ پای آزمودنی­ ها به وسیله دستگاه توزیع فشار کف ­پایی پی تی اسکن جمع­آوری شد. سپس آزمودنی ­ها به انجام تمرینات مربوط به آموزش نظامی پرداختند و در انتهای دوره 6 ماهه، با استفاده مجدد از معیار یاتس و وایت شیوع احتمالی سندروم فشار داخلی تیبیا، ارزیابی شد. از آزمون خی دو برای بررسی میزان شیوع آسیب و از آزمون رگرسیون لجستیک برای بررسی تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته استفاده شد. تمام آزمون فرضیات در سطح معناداری برابر یا کوچکتر از 0/05 انجام شد.

یافته ها: نتایج آزمون خی­ دو نشان داد، میزان شیوع سندروم فشار داخلی تیبیا در سربازان نظامی در انتهای دوره 29/3 درصد بود. همچنین، نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد، متغیرهای توزیع فشار کف پایی توانسته ­اند، بین 71/6% تا 96/6% از تغییرات متغیر بروز سندروم فشار داخلی تیبیا را تبیین کنند. از این بین، متغیر شاخص تقارن (96/6%) به لحاظ آماری نسبت به سایر متغیرها پیش بین دقیق تری برای بروز آسیب بود. (0/05p). در سایر یافته­ ها، نتایج رگرسیون لجستیک برای بررسی نقش پیش‏بینی کننده نوسانات وضعیت بدن در بروز آسیب نشان داد، مدل قادر به پیش‏بینی 100/0 % بروز آسیب سندروم فشار داخلی تیبیا بود (0/001= p).

بحث و نتیجه گیری: از آنجا که شیوع سندروم فشار داخلی تیبیا در سربازان نظامی بسیار زیاد می­ باشد، متخصصان و کادر درمانی سربازان نظامی در این حوزه می ­توانند با در نظر گرفتن الگوی توزیع فشار کف پایی و الگوهای حرکتی پا در شناسایی افراد مستعد ابتلا به سندروم فشار داخلی تیبیا  موثر باشند.
دریافت: 1401/9/23 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1401/10/10