Mousavi A S, Darroudi R, Abbaszadeh A, Dahmardeh F, Mousavi Baigi S F. The Effect of Telemedicine on The Recovery of Patients with Chronic Gastrointestinal Disease: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Paramedical Sciences and Military Health 2022; 17 (4) :61-71
URL:
http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-334-fa.html
موسوی عاطفه سادات، درودی رضا، عباس زاده علی، دهمرده فاطمه، موسوی بایگی سیده فاطمه. تأثیر پزشکی از راه دور در بهبود بیماران مبتلابه بیماری مزمن گوارشی: یک مرور نظاممند از کارآزمایی های کنترلشده تصادفی. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1400; 17 (4) :61-71
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-334-fa.html
1- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، Mousaviat971@mums.ac.ir
2- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران
3- دانشجوی کمیته تحقیقات، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
4- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (756 مشاهده)
مقدمه: بیماریهای دستگاه گوارش با عوارض و هزینههای مراقبت بهداشتی قابلتوجهی در سراسر جهان همراه است. هدف از این مرور نظاممند، بررسی تأثیر پزشکی از راه دور بر بهبود علائم و کاهش بار بیماری و بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه بیماریهای گوارشی بود.
مواد و روشها: یک مرور نظاممند، در مطالعات کارآزمایی کنترلشده تصادفی، با جستجوی کلمات کلیدی در عنوان، چکیده و کلمات کلیدی مطالعات در پایگاه دادههای علمی معتبر Embase، Web of Science،Scopus، PubMed در بین سالهای 2012 تا 2022 مورد کاوش قرار گرفت. همچنین یک جستجو در ادبیات خاکستری با استفاده از موتور جستجوی Google انجام شد تا جدیدترین شواهد ممکن را شناسایی کنیم. ما دستورالعملها و موارد ترجیحی مطالعات مرور نظاممند (PRISMA) پیروی کردیم. مطالعات کارآزمایی بالینی یا کنترلشده تصادفی که از روشهای پزشکی از راه دور یا سلامت از راه دور برای بهبود کیفیت زندگی و فعالیت بیماری در بیماران مبتلابه بیماریهای گوارشی استفاده کردند و متن کامل آنها به زبان انگلیسی در دسترس بود بهعنوان معیارهای ورود در نظر گرفته شدند.
یافتهها: در ابتدا 963 مطالعه با جستجو در پایگاه دادهها استخراج شدند. 870 مقاله پس از حذف موارد تکراری شناسایی شد. پس از غربالگری متن کامل مقالات، 9 مطالعه معیارهای ورود به مطالعه را داشتند. تعداد شرکتکنندگان در مطالعات ورودی شامل 2092 مورد بود. مدتزمان مداخله در هر مطالعه از 6 هفته تا 12 ماه متغیر بود. فناوریهای مورداستفاده شامل: پلتفرم مبتنی بروب 33 درصد، مانیتورینگ از راه دور 44 درصد و اپلیکیشن مبتنی بر تلفن همراه 22 درصد بود. در 22 درصد از مطالعات مداخلات پزشکی از راه دور سبب بهبود کیفیت زندگی و 33 درصد از مطالعات سبب کاهش تعداد مراجعات سرپایی و پذیرش در بیمارستان و 22 درصد از مطالعات بهبود مدیریت علائم در بیماران را نشان داد؛ بهعلاوه 11 درصد از مطالعات مقرونبهصرفه بودن و اثربخشی پزشکی از راه دور را نشان داد همچنین در 11 درصد از مطالعات کاهش استفاده از منابع مراقبتهای بهداشتی را گزارش کردند.
بحث و نتیجهگیری: نتایج مرور نظاممند حاضر نشان داد که در اکثریت مطالعات مداخلات پزشکی از راه دور نتیجهای بهتر از مداخلات سنتی دارد، بااینحال یک برنامه پزشکی از راه دور برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش بار بیماری مبتلایان به بیماریهای گوارشی میتواند مکمل یا جایگزین ویزیتهای پزشکی حضوری بوده و باعث بهبود سلامتی بیمار گردد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
مقالات کامل دریافت: 1401/9/21 | پذیرش: 1402/1/17 | انتشار: 1401/12/29