دوره 16، شماره 4 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( زمستان 1400) 1400 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 64-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarei M, Shahbazi M, Ghorbani S, Babajani-Vafsi S. The Role of Airborne Bacteria-Carrying Particles in Contamination of Sterile Surfaces in the Operating Room and Coping Srategies: A Review Study. Paramedical Sciences and Military Health 2021; 16 (4) :52-64
زارعی محمدرضا، شهبازی ملیکا، قربانی مهدی، باباجانی وفسی سعید. نقش ذرات هوابرد ناقل باکتری در آلودگی سطوح استریل حاضر در اتاق عمل و راهکارهای مقابله با آن: مطالعه مروری. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1400; 16 (4) :52-64

1- گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
2- گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
3- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
4- گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران ، babajanisaeed@gmail.com
مقدمه: عفونت موضع جراحی (SSI) مهم‌ترین عارضه بعد از عمل است. منابع میکروارگانیسم‌هایی که باعث بروز SSI در مراکز بهداشتی می‌شوند، از نظر منشأ چند عاملی هستند و ممکن است اندوژنوس (مثل فلور نرمال پوست بیمار) یا اگزوژنوس (مانند ذرات هوابرد ناقل باکتری [ABCPs] باشند. پوست بیمار یک منبع اندوژنوس برای آلودگی و بروز عفونت محل جراحی محسوب می­ شود ولی تنها 2 درصد از منابع آلودگی مستقیم را شامل می­ شود و 98 درصد مابقی مربوط به ABCPs است. از این رو، مطالعه حاضر سعی دارد  اطلاعات مفیدی در مورد نقش ABCPs در آلودگی سطوح استریل اتاق عمل (OR) و راهکارهای مقابله با آن را در اختیار تیم جراحی قرار دهد.
مواد و روش ­ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی بود که به روش مروری انجام شد. داده­ها با جستجو در پایگاه ­های داده­ نظیر Science Direct، PubMed، Scopus و موتور جستجوی scholar Google جمع ­آوری شد.
یافته‌ها: پیشگیری از آلودگی زخم جراحی (SWC) و SSI به کاهش ABCPs  در کمترین حد ممکن بستگی دارد. از این رو، حفظ هوای شفاف در OR با استفاده از سیستم‌های تهویه کارآمد، محدود کردن رفت و آمد و باز کردن درب­ ها و استفاده از پارچه‌های بافته نشده به جای پارچه نخی می‌تواند ABCPs را در محیط OR پایین نگه دارد و احتمال عفونت‌های ناشی از انتقال ABCPs را کاهش دهد.
بحث و نتیجه گیری: همه اعضای تیم جراحی مسئول ایجاد و نگهداری فیلد استریل با استفاده از تکنیک ­های استریل برای جلوگیری از SWC و SSI هستند. نتایج این بررسی نشان می‌دهد که کارکنان OR باید در مورد مسیرهای آلودگی فیلد استریل با ABCPs آموزش ببینند تا بتوانند از خطر SWC و بروز SSI جلوگیری کنند.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مقالات کامل
دریافت: 1401/1/16 | پذیرش: 1401/1/30 | انتشار: 1401/1/1