دوره 15، شماره 3 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( پاییز 1399) 1399 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 19-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alinezhad H, Abbasi A, Farzanegi P, Abdi A. The Effect of Mesenchymal Stem Cell and Aerobic Exercise on the Expression of β-catenin and GSK-3β Genes in Heart Tissue of Rats in the Experimental Model of Knee Osteoarthritis. Paramedical Sciences and Military Health 2020; 15 (3) :8-19
علی نژاد هادی، عباسی آسیه، فرزانگی پروین، عبدی احمد. اثر سلول بنیادی مزانشیمی و تمرین هوازی بر بیان ژن‌های β-catenin و GSK-3β بافت قلب در رت‌های مدل تجربی استئوآرتریت زانو. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1399; 15 (3) :8-19

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، ایران ، h.alinezhad61@gmail.com
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، ایران
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، ساری، ایران
چکیده:
مقدمه: توان تکثیر برای مدت طولانی سبب شده است که سلول بنیادی مزانشیمی به یک منبع مناسب در استراتژی­های ترمیم بافتی، سلول درمانی و مهندسی بافت تبدیل شود، از طرفی فعالیت ورزشی منظم، به­عنوان بخشی از کارهای روزمره فرد ممکن است به مدیریت شرایط پاتولوژیک کمک کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تزریق سلول های بنیادی مزانشیمی و تمرین هوازی بر بیان ژن β-catenin و GSK-3β بافت قلب موش های مدل تجربی استئوآرتریت زانو می­باشد.
مواد و روش ها: بدین منظور 35 سر موش نر نژاد ویستار  با میانگین وزنی 250-300 گرم پس از انتخاب به 5 گروه تقسیم شدند (7سر در هر گروه): 1) کنترل سالم، 2) کنترل- بیمار، 3) سالین، 4)  (Mesenchymal Stem Cells) MSCs و 5) تمرین + MSCs. در ابتدا مدل استئوآرتریت القاء شد. سپس به­ منظور گروه­ بندی جهت استفاده از سلول­ های بنیادی مزانشیمی از ناحیه فمور و tibia سلول مغز استخوان جمع­ آوری و پس از کشت در آزمایشگاه برای هر موش 1000000 به­ ازای یک کیلوگرم وزن بدن موش آماده­ سازی شد و در طول دوره­ ی ریکاوری و به­ عنوان یک­ بار تزریق در محل القاء مدل سلول­ ها تزریق شدند. برنامه تمرینی 4 هفته ­ای با رعایت اصل اضافه بار به صورت پیشرونده اجرا شد. آنالیز آزمایشگاهی سطوح ژن β-catenin و GSK-3β بافت قلب با استفاده از کیت های تجاری ویژه و با روش Real-time PCR تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک راهه انجام شد.

نتایج: القای مدل (Osteoarthritis) OA در موش­ های صحرایی منجر به افزایش معنی­ داری در ژن –cateninβ و هم­ چنین کاهش معنی ­دار در ژن­ GSK3 بافت قلب نسبت به گروه کنترل سالم گردید، که سلول و تمرین+سلول منجر به کاهش در ژن­ –cateninβ و هم­ چنین افزایش در ژن­ GSK3 بافت قلب در مقایسه با گروه بیمار شد، که تغییرات ایجاد شده در گروه سلول به تنهایی معنی­ دار نبود ولی در گروه تمرین+سلول معنی­ دار بود.

بحث و نتیجه­ گیری: تزریق سلول بنیادی به­ تنهایی تأثیر چندانی بر ژن ­های β-catenin و GSK-3β بافت قلب نداشت ولی انجام تمرین هوازی پس از تزریق سلول­ های بنیادی در رت­ های استئوآرتریت­ شده به­ خوبی توانست تغییرات معنی ­داری را در ژن­ های β-catenin و GSK-3β بافت قلب ایجاد کند. بنابراین تزریق سلول بنیادی به­ همراه انجام تمرین هوازی ممکن است از طریق مهار سیگنالینگ Wnt/ β-catenin در قلب از ابتلا به بیماری قلبی عروقی در مدل تجربی استئوآرتریت جلوگیری نماید.

دریافت: 1399/9/10 | پذیرش: 1399/10/21 | انتشار: 1399/9/30