دوره 14، شماره 2 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی (تابستان 1398) 1398 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 7-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hedayatsafa M, Mohammadian Roshan N. Investigating the Amount of Rice Contamination in the Main Samples and Ratoon. Paramedical Sciences and Military Health 2019; 14 (2) :1-7
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-196-fa.html
هدایت صفا مهکامه، محمدیان روشن ناصر. بررسی و تعیین میزان آلودگی دانه برنج در نمونه های اصلی و راتون. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1398; 14 (2) :1-7

URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-196-fa.html


1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
2- گروه مهندسی کشاورزی-زراعت، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده:   (2983 مشاهده)
مقدمه: از انجایی که برنج بخش بزرگی از وعده غذایی انسان را تشکیل میدهد، در معرض آلودگی به فلزات سنگین نیز قرار دارد و به دلیل آسیبهای فراوان فلزات سنگین بر بدن انسان، بسیار مهم است که جذب فلزات سنگین در دانه برنج کنترل شود لذا این تحقیق به بررسی اندازه گیری میزان آلودگی موجود در دانه برنج راتون و اصلی پرداخته و از لحاظ آلودگی به فلزات سنگین نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها: 2 نمونه دانه برنج رقم ایرانی گونه هاشمی تهیه شده و بعد از آماده سازی نمونه و هضم آن در آزمایشگاه با استفاده از دستگاه طیف سنج جذب اتمی AAS فلزات سنگین موجود در نمونه ها اندازه گرفته شد. از آزمون آماری دانکن نیز برای اندازه گیری واریانس جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
یافته ها: میزان غلظت فلزات نیکل، سرب و کادمیم در نمونه برنج راتون به ترتیب (0.7، 0.18 و 0.072) میلی گرم بر کیلوگرم بوده و میزان آنها از حد تعیین شده در استاندارد تجاوز کرده است و همچنین میزان فلزات سنگین موجود در نمونه راتون نسبت به نمونه اصلی بیشتر میباشد و از نظر آلودگی نمونه ها به فلزات سنگین نیز ارتباط معنی داری مشاهده شد. همچنین هر دو نمونه در حد مجاز دریافت قابل تحمل روزانه و هفتگی طبق استاندارد WHO/FAO برای بدن انسان قرار دارند.
نتیجه گیری: تحقیق حاضر ثابت میکند که برخالف تصور عموم برنج راتون در معرض آلودگی بالاتری نسبت به برنج اصلی قرار داشته و برای بدن انسان از نمونه های اصلی خطرناکتر میباشد. 
واژه‌های کلیدی: برنج، راتون، آلودگی، عناصرسنگین، گیالن
متن کامل [PDF 1712 kb]   (2354 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مقالات کامل
دریافت: 1399/2/6 | پذیرش: 1399/2/6 | انتشار: 1399/2/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی می باشد.

© 2015 All Rights Reserved | Paramedical Sciences and Military Health