دوره 12، شماره 2 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی (تابستان 1396) 1396 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 6-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Banaei A, Norouzi R, Abedi Firouzjah R, Elahi M. Evaluation and Assessment of Doppler Ultrasonography Results in Comparison with Digital Subtraction Angiography in Diagnosis of Internal Carotid Artery Stenosis. Paramedical Sciences and Military Health 2017; 12 (2) :1-6
بنایی امین، نوروزی رضوانه، عابدی فیروزجاه رزاق، الهی مهدی. ارزیابی و بررسی نتایج حاصل از داپلر فراصوتی در مقایسه با آنژیوگرافی تفریقی دیجیتال در تشخیص تنگ شدگیهای شریان کاروتید داخلی. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1396; 12 (2) :1-6

1- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران --- گروه پرتوشناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران ، aminabsp@gmail.com
2- موسسه آموزش عالی آل طه، تهران، ایران
3- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
4- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مقدمه: روش استاندارد ارزیابی تنگی شریان کاروتید، آنژیوگرافی تفریقی دیجیتال ( DSA ) می باشد. این روش دارای دوز تابشی بالایی بوده و روشی تهاجمی بشمار میرود. با پیشرفت روش های تصویربرداری، روشهای کمتر تهاجمی مانند سی تی آنژیوگرافی، ام آر آنژیوگرافی و فراصوت به همراه داپلر یا داپلکس، مورد استفاده قرار گرفته اند. هدف این تحقیق بررسی و ارزیابی نتایج روش سونوگرافی داپلر در تشخیص و تعیین میزان تنگی شریان کاروتید داخلی در مقایسه با نتایج DSA می باشد.
مواد و روشها: 20 بیمار مرد با تنگی شریان کاروتید بیش از 50 % که قبلاً تحت آزمون DSA قرار گرفته اند، تحت آزمون سونوگرافی داپلر قرار گرفتند. پارامترهای ساختاری و همودینامیکی به دست آمده از آنها با توجه به توصیه های انجمن فراصوت در پزشکی آلمان و NASCET تحلیل شده و میزان تنگی این شریان با نتایج DSA مقایسه و ارزیابی شد.
نتایج: تفاوت معناداری میان یافته های سونوگرافی داپلر و DSA مشاهده نشد ( 05 / P<0 ). میانگین میزان گرفتگی شریان کاروتید داخلی % 8/ 69 ، % 9/ 67 و % 3/ 71 به ترتیب برای داپلر سونوگرافی بر اساس توصیه های انجمن فراصوت در پزشکی آلمان،NASCET و DSA به دست آمد. حساسیت روش داپلر فراصوتی در مقایسه با 94/5% ،DSA و % 2/ 95 و مقادیر ویژگی % 7/ 96 و % 1/ 97 به ترتیب برای توصیه های انجمن فراصوت در پزشکی آلمان و NASCET محاسبه شد.
بحث و نتیجه گیری: روش داپلر فراصوتی با داشتن حساسیت، ویژگی و دقت اندازه گیری بالا در تشخیص تنگ شدگیهای شریان کاروتید، می تواند به عنوان روشی غیر تهاجمی و با کاربری آسان در تشخیص و تعیین این بیماری، به ویژه در کسانی که نیاز به آنژیوپلاستی ندارند، استفاده گردد.
دریافت: 1396/2/9 | پذیرش: 1396/5/21 | انتشار: 1396/6/30