جباری مسعود، حسینی سید محمود، ناصح قدرت اله. بررسی علل کم کاری مادر زادی تیروئید در کودکان ارجاع داده شده به مرکز پزشکی هسته ای بیرجند. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1400; 16 (2) :11-16
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-264-fa.html
1- گروه تکنولوژی پرتوشناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، Masoudjabari@yahoo.com
2- گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- گروه جراحی داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده: (1636 مشاهده)
مقدمه: هیپوتیروئیدی مادرزادی در کودکان Primary Congenital Hypothyroidism) ) از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز و از علل مهم و قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی محسوب می شود. تعیین علت این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است و در درمان و اقدامات پیشگیرانه می تواند بسیار کمک کننده باشد. در مطالعه حاضر این علت در بین کودکان ارجاع داده شده به مرکز پزشکی هسته ای بیرجند مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی، از اطلاعات موجود در پرونده کودکان ارجاع داده شده به مرکز پزشکی هسته ای بیرجند که تمامی آن ها دارای سطح TSH اولیه بالاتر از حد نرمال (TSH≥10mU/L) بودند، استفاده شد. برای تعدادی از کودکان مراجعه کننده، سطح TSH آن ها بعد از سه سال به حالت نرمال برگشته بود که در گروه هیپوتیروئیدی گذرا قرار گرفتند. پس از بررسی اسکن بقیه کودکان توسط متخصص غدد و پزشکی هسته ای، کودکان با نقص دایم به دو گروه اختلال در تکامل غده تیروئید (دیس ژنزی) و اختلال در ساخت هورمون تیروئید (دیس هورمونوژنزی) و گروه دیس ژنزی به زیر گروه های اکتوپی، هایپوپلازی - آپلازی و آژنزی تقسیم شدند. همچنین اطلاعات بیماران از جمله سن، جنسیت، سوابق فامیلی و محل سکونت آن ها جمع آوری شد و علت این بیماری به تفکیک اطلاعات بیمار توسط آزمون آماری فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: با بررسی 80 کودک ، 13 کودک(16/25 درصد) بعد از سه سال سطح TSH آنها به حالت نرمال برگشته بود و تیروئید گذرا بودند. در بین علل دایمی، اکتوپی با 24 کودک دختر (64/7 درصد) و 10 کودک پسر (35/3 درصد) بیشترین فراوانی و هیپوپلازی یا آپلازی با 8 کودک کمترین فراوانی را داشتند. در بین کودکان بررسی شده، تعداد دختران تیروئید اکتوپیک بیشتر از پسران بود که محل سکونت 52/5 درصد این کودکان شهر و 48/5 درصد آن ها روستا بوده است.
بحث و نتیجه گیری : فراوان ترین علت بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در بین کودکان مراجعه کننده، اختلال در تکامل کامل یا نسبی غده تیروئید، یا اختلال درجایگیری مناسب تیروئید در دوران جنینی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مقالات کامل دریافت: 1400/4/11 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/6/30