مقدمه: یکی از موارد اصلی تمرکز در پزشکی تشخیصی، تصویر برداری مولکولی است. نانوذرات این اجازه را به ما می دهند از اجزای مختلف مولکول با کنتراست بالا و به طور موثر تصویر برداری نمود. در این بررسی در مورد عوامل مختلف که باید در هنگام سنتز نانوذرات حاجب در نظر گرفت بحث شده و به برجسته کردن برخی از مهمترین نمونه ها پرداخته شده است.
مواد و روش ها: این تحقیق از نوع نظری و از لحاظ روش به شیوه تحلیل محتوا ( Content Analysis ) با جستجو واژ ه های کلیدی نانوتکنولوژی، تصویربرداری مولکولی، روش های دارورسانی، ژن درمانی و نانوذرات حاجب در پایگاههای اینترنتی google ،pubmed ،science direct ،scholar و Scopus انجام گرفته است. بعد از انجام جستجو، از میان مقالات به دست آمده، 10 مقاله برگزیده شده و بر اساس آن ها این مقاله به نگارش در آمده است.
یافته ها: بیشتر نانو ذرات موجود در گزارش برای تولید مواد حاجب جدید به ویژه برای تصویربرداری مولکولی و تشخیص فرآیندهای سلولی به کار برده شده اند. مزایای استفاده از این نانو ذرات عبارتند از: توانایی تولید کنتراست بالا، سهولت یکپارچه سازی خواص متعدد، زمان طولانی گردش در خون و توانایی حمل مواد با جحم بالا (از قبیل دارو). مبانی و روش های تولید نانوذرات در طول سال های گذشته رشد و گسترش فراوانی یافته است از این رو نمونه های پیچیده تری از مواد حاجب در ابعاد نانو مانند: ذرات پارامغناطیسی، ماکروفاژ با نقاط کوانتومی، کوانتوم دات ها، ماشینهایی که می توانند ماده را به بخش های اتمی و مولکولی برسانند گزارش شده است. همچنین از MRI میکروامولسیون ها نیز برای بررسی عروق و دارو رسانی استفاده شده است.
بحث و نتیجه گیری: استفاده از نانو ذرات حاجب جزئیات بیشتری از فرایندهای یک بیماری و اثرات آن را در اختیار قرار می دهد. ساخت این مواد با ایجاد عملکرد های گوناگون در آن ها، به طور چشمگیری در دهه گذشته بهبود یافته است. با این حال حوزه های زیادی برای پیشرفت در زمینه سازگاری زیستی، اثر بخشی، ویژگی خاص و تشخیص بیماری های بیشتر وجود دارد. به طور کلی می توان نانو ذره حاجبی را برای عملکردی خاص، با ویژگی های خاص جهت انجام برنامه ای خاص سنتز کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |