دوره 19، شماره 3 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( پاییز 1403) 1403 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 48-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abolmashadi F, Vahidi M, Gholamhosseini L, khodabandehloo F. Bioinformatic Investigation and Modeling of Post-Traumatic Stress Disorder Using Biomarkers. Paramedical Sciences and Military Health 2024; 19 (3) :35-48
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-455-fa.html
ابول مشدی فاطمه، وحیدی محمود، غلامحسینی لیلا، خدابنده لو فاطمه. بررسی بیوانفورماتیکی و مدل سازی اختلال استرس پس از تروما با استفاده از نشانگرهای زیستی. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1403; 19 (3) :35-48

URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-455-fa.html


1- گروه بیوشیمی، دانشگاه مالک اشتر، تهران، ایران.
2- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.
3- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران. ، Gholamhosseini.l@ajaums.ac.ir
4- گروه ژنتیک و فناوری های پیشرفته، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.
چکیده:   (312 مشاهده)

مقدمه: اختلال استرس پس از تروما (PTSD) یک اختلال روان‌شناختی پیچیده است که در نتیجه مواجهه با تجارب آسیب‌زا، به‌ویژه در میان پرسنل نظامی، ایجاد می‌شود. شواهد فزاینده‌ای نشان می‌دهد که تغییرات ژنتیکی می‌توانند بر سیگنال‌دهی عصبی، انعطاف‌پذیری سیناپسی و سیستم‌های تنظیم‌کننده استرس تأثیر بگذارند. درک شبکه‌های ژنی پیچیده و تعاملات تنظیمی آن‌ها، برای فهم بهتر مکانیسم‌های زیربنایی این اختلال ضروری است. هدف این مطالعه، شناسایی نشانگرهای زیستی کلیدی و miRNAهای مرتبط با آن‌ها در PTSD است.

مواد و روش ها: در این مطالعه، از رویکردهای بیوانفورماتیکی جهت شناسایی نشانگرهای زیستی مؤثر در بروز PTSD استفاده شد. تحلیل‌های انجام‌شده شامل مدل‌سازی ساختارهای سه‌بعدی ژن‌ها، ساخت شبکه تعاملات پروتئینی (PPI)، و تحلیل عملکردی بر اساس دسته‌های فرآیند بیولوژیکی(BP (، عملکرد مولکولی(MF (، اجزای سلولی(CC (و مسیرهای KEGG بود. همچنین با استفاده از پایگاه‌های داده بیوانفورماتیکی، miRNAهایی که به طور خاص ژن‌های کلیدی را هدف قرار می‌دهند، مورد بررسی قرار گرفتند.

 

یافته‌ها: نتایج حاصل، ژن‌های FKBP5، NR3C1، SLC6A4 و COMT را به عنوان نشانگرهای زیستی کلیدی در ارتباط با PTSD معرفی کرد. تحلیل GO نشان داد که این ژن‌ها در مسیرهای مرتبط با سیستم‌های سروتونرژیک و دوپامینرژیک که در اختلالات شناختی و عصبی نقش دارند، به‌طور معناداری غنی‌سازی شده‌اند. تحلیل miRNA با استفاده از پایگاه miRNet بیانگر آن بود که تعدادی از miRNAها، از جملهhsa-miR-16-5p، hsa-mir-16-5p، hsa-miR-34a-5p و اعضای خانواده let-7، تعامل قابل‌توجهی با این ژن‌ها دارند و می‌توانند نقش تنظیمی مهمی در بروز و پیشرفت PTSD ایفا کنند.

 نتیجه‌گیری: بررسی نشانگرهای زیستی FKBP5، NR3C1، SLC6A4 و COMT در زمینه PTSD یک روش امیدوارکننده از تحقیقات با پتانسیل قابل توجهی برای پیشبرد درک ما از این اختلال پیچیده ارائه می‌دهد. شبکه‌های ژنی این پژوهش، متشکل از ژن‌های خاص مرتبط با این اختلال، دید جامعی از مسیرهای مولکولی و مکانیسم‌های تنظیمی درگیر در PTSD ارائه می‌دهند. این مطالعه درک عمیق‌تری ازمکانیسم‌های زمینه‌ای این اختلال را روشن می‌کند که می تواند به تشخیص زودهنگام، پیش‌بینی پاسخ به درمان، توسعه درمان‌های هدفمند و پزشکی شخصی منجر شود.

متن کامل [PDF 1726 kb]   (152 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مقالات کامل
دریافت: 1403/6/10 | پذیرش: 1403/6/28 | انتشار: 1403/7/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی می باشد.

© 2015 All Rights Reserved | Paramedical Sciences and Military Health