دوره 10، شماره 1 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی (تابستان 1394) 1394 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 48-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholamhosseini L, Damroodi M. Evaluation of Data Mining Applications in the Health System. Paramedical Sciences and Military Health 2015; 10 (1) :39-48
غلامحسینی لیلا، دامرودی مصطفی. بررسی کاربردهای داده کاوی در نظام سلامت. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1394; 10 (1) :39-48

1- دانشگاه علوم پزشکی ارتش
2- دانشگاه علوم پزشکی ارتش ، mostafadamroodi1992@yahoo.com

مقدمه: با گسترش داده‌های ذخیره‌شده در پایگاه‌های داده پزشکی نیاز به ابزارهای تخصصی برای دسترسی به داده‌ها،تجزیه و تحلیل داده‌ها،کشف دانش، و استفاده مؤثر از داده‌ها  می‌باشد. داده کاوی یکی از مهم‌ترین این روش‌ها می‌باشد. در این مقاله تکنیک‌ها و نمونه‌هایی از کاربرد داده کاوی برای تشخیص پزشکی و پیش‌بینی بیماری‌ها در نظام سلامت بیان‌شده است.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر با جستجوی مروری در متون موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی شاملMagiran:Iranmedex, SID, Google Scholar, OVID, Scopus, PubMedطی سال‌های 1998 تا2013 انجام گردید.

یافته‌ها: داده کاوی به معنای جستجوی خودکار منابع داده‌ای بزرگ،جهت یافتن الگوها و وابستگی‌هایی است که تحلیل‌های ساده آماری قادر به انجام آن نیستند. یکی از زمینه‌هایی که نیازمند استفاده از این ابزارها جهت تحلیل داده‌های وسیع و مدل‌سازی پیش‌گویانه با روش‌های محاسباتی جدید است، علم پزشکی می‌باشد. در علم پزشکی کشف و تشخیص به موقع بیماری‌ها می‌تواند از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مهلک نظیر سرطان جلوگیری نموده و موجب نجات زندگی مردم گردد. این مطالعه نشان می‌دهد که پیشگویی‌های داده کاوی ابزارهای ضروری را برای محققان و پزشکان جهت بهبود در پیشگیری از بیماری‌ها ،روش‌های تشخیصی و برنامه‌های درمانی فراهم می‌نمایند.

بحث و نتیجه‌گیری: امروزه در دانش پزشکی جمع‌آوری داده‌های بیماری‌های مختلف اهمیت فراوانی یافته است. پیشرفت‌های دهه اخیر در ارتباط با فناوری‌های اطلاعات و نرم‌افزار کمک شایانی به بررسی‌های همه‌جانبه و کامل‌تر از داده‌های حجیم تولید شده به عمل آورده و توانسته با استفاده از علوم گوناگون مثل آمار، کامپیوتر، یادگیری ماشینی و..... به جستجوی دانش نهفته در داده‌ها پرداخته وعلم نوینی را به نام داده کاوی به وجود آورد.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: چکیده مقالات
دریافت: 1394/10/19 | پذیرش: 1394/10/19 | انتشار: 1394/10/19