دوره 18، شماره 2 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( تابستان 1402) 1402 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 74-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi A S, Kimiafar K, Sarbaz M, Raei Mehneh M, Abbaszadeh A, Mousavi Baigi S F. Effect of Telerehabilitation on Improving Physical Activity in Cancer Patients and Survivors: A Systematic Review. Paramedical Sciences and Military Health 2023; 18 (2) :59-74
موسوی عاطفه سادات، کیمیافر خلیل، سرباز معصومه، راعی مهنه مرضیه، عباس زاده علی، موسوی بایگی سیده فاطمه. بررسی تأثیر توانبخشی از راه دور بر بهبود فعالیت بدنی در بیماران و بازماندگان سرطان : یک مرور نظام مند. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1402; 18 (2) :59-74

1- دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
3- دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، mousavibf992@mums.ac.ir

مقدمه: توانبخشی به موقع در بیماران و بازماندگان سرطان تاثیر زیادی در بهبود شرایط جسمی و روحی آن‌ها دارد. بنابراین، روش پیگیری مناسب ضروری است. این مرور نظام مند با هدف بررسی تأثیر توانبخشی از راه دور در بهبود فعالیت بدنی  و کیفیت زندگی بیماران و بازماندگان سرطانی انجام شد.

مواد و روش ها: یک مرور نظام‌مند، در مطالعات کارآزمایی کنترل‌شده تصادفی، با جستجوی کلمات کلیدی در عنوان، چکیده و کلیدواژه‌های مطالعات در پایگاه داده‌های علمی معتبر Embase، Web of Science،Scopus، PubMed در 25 آگوست 2022 مورد جستجو قرار گرفت. همچنین یک جستجو در ادبیات خاکستری با استفاده از موتور جستجوی Google انجام شد تا جدیدترین شواهد ممکن را شناسایی کنیم. ما دستورالعمل‌ها و موارد ترجیحی مطالعات مرور نظام‌مند (PRISMA) پیروی کردیم. مطالعات کارآزمایی‌های کنترل شده تصادفی که از رویکردهای توانبخشی از راه دور برای بهبود فعالیت بدنی در میان بازماندگان و بیماران سرطانی استفاده می‌کردند و متن کامل آن‌ها به زبان انگلیسی در دسترس بود، بدون محدودیت زمانی به‌عنوان معیارهای ورود در نظر گرفته شدند.

یافته ها: از 12 مطالعه وارد شده (67/8%)، بهبود قابل توجهی در فعالیت بدنی بیماران سرطانی و بازماندگان در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. با این حال، در 4 مطالعه، اگرچه در هر دو گروه کنترل و مداخله، فعالیت بدنی بیماران بهبود یافته بود. اما بین گروه کنترل و مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در 4 مورد از مطالعات وارد شده، کیفیت زندگی بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. از این میان، 3 مطالعه، کیفیت زندگی بیماران در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور قابل توجهی بهبود یافت.

بحث و نتیجه‌گیری: یافته های حاصل از این مرور نظام مند تأیید می‌کنند که رویکردهای توانبخشی از راه دور پتانسیل بالقوه موثری در مقایسه  با درمان های حضوری سنتی برای بهبود فعالیت بدنی و کیفیت زندگی در میان بازماندگان و بیماران سرطانی باشند. این روش های گسترده ممکن است موانعی مانند فاصله، زمان و هزینه را به حداقل برساند و در نتیجه با افزایش دسترسی به خدمات مراقبتی، باعث بازخورد سریع، کاهش هزینه ها و به طور کلی بهبود سلامت بازماندگان سرطان شود.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مقالات کامل
دریافت: 1402/5/3 | پذیرش: 1402/8/13 | انتشار: 1402/11/10