دوره 18، شماره 1 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( بهار 1402) 1402 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi H, Javan N, Janbani Z, Baradaran R, Pourhosein S. The Relationship between Career Plateau and Organizational Commitment and Social Capital among Nurses in Birjand University of Medical Sciences. Paramedical Sciences and Military Health 2023; 18 (1) :51-60
رحیمی حسین، جوان سنگانی نجمه، جانبانی زهرا، برادران راحله، پورحسین سمیه. ارتباط فلات زدگی شغلی با تعهد سازمانی و سرمایه اجتماعی در پرستاران دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1402; 18 (1) :51-60

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، najmehjavan19@gmail.com
3- گروه اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- گروه اتاق عمل، بیمارستان علامه بهلول گنابادی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
5- گروه مامایی، دانشکده علوم پزشکی تربت جام، تربت جام، ایران

مقدمه: پرستاران نقش مهمی در نظام سلامت دارند و تعهد و وفاداری آنان کلید دستیابی به اهداف سازمانی است. هدف از این مطالعه تعیین سطح فلات زدگی شغلی، تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی و ارتباط آنها در محیط کار پرستاران می باشد.

مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی به روش  مقطعی، 215 پرستار شاغل در بیمارستان‌های رازی، امام رضا و ولیعصر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 1398شرکت کردند. جهت انتخاب پرستاران از روش نمونه گیری تصادفی استفاده گردید و پرسشنامه ها به روش خودگزارش­دهی تکمیل شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد فلات زدگی شغلی( Mylymn, 1992) ، تعهد سازمانی (Meyer & Allen 1990) و سرمایه اجتماعی محل کار (Kouvonen) استفاده شد و برای تحلیل داده‌ها از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده گردید.

یافته‌ها: این مطالعه نشان داد که افراد با بیش از 10 سال سابقه کار، نمرات تعهد سازمانی بالاتری نسبت به سایرین داشتند (0/04=p). سرمایه اجتماعی در گروه سنی 22 تا 30 سال نسبت به سایر گروه های سنی بالاتر بود (0/03=p). بین نمره فلات شغلی و تعهد سازمانی رابطه معکوس (0/03=p ،0/24- =r).، اما بین نمره فلات شغلی و سرمایه اجتماعی رابطه مثبت وجود داشت. (0/004=p ،0/32=r).
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که فلات شغلی تأثیر منفی بر تعهد سازمانی و تأثیر مثبت بر سرمایه اجتماعی دارد.  توصیه می شود جهت بالا بردن تعهد سازمانی پرستاران، سطح فلات زدگی آن‌ها را از طریق ایجاد شرایط مناسب کاری، احساس کارامدی، احساس پیشرفت فردی و فرصت ارتقاء کاهش دهند.

دریافت: 1402/4/7 | پذیرش: 1402/5/15 | انتشار: 1402/7/10