Pezeshki M, Ansari J, Esfandyari M, Tamjidi E, Ahmadi A, Komijani D. Investigating the Importance of the Role of Key Genes in the Diagnosis and Treatment of Lung Cancer: A Review Article. Paramedical Sciences and Military Health 2023; 18 (1) :61-77
URL:
http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-356-fa.html
پزشکی میلاد، انصاری جمشید، اسفندیاری محمود، تمجیدی الهه، احمدی اعظم، کمیجانی داوود. بررسی اهمیت نقش ژن های کلیدی در تشخیص و درمان سرطان ریه. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1402; 18 (1) :61-77
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-356-fa.html
1- کارشناسی ارشد ژنتیک، مرکز تحقیقات بیمار یهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه انکولوژی، بیمارستان آیت آلله خوانساری، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، Jamshidsa@yahoo.com
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه اراک، اراک، ایران
4- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزش، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
5- دکترای تخصصی ژنتیک، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
6- گروه پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
چکیده: (1413 مشاهده)
مقدمه: سرطان ریه شایعترین سرطان در سراسر جهان است که میزان مرگ و میر بالایی در مردان و زنان دارد. در ایران سرطان ریه سومین نوع سرطان شایع بوده و فراوانی آن به سرعت در حال افزایش است. میزان بالای مرگ و میر به این دلیل است که بیماران اغلب در مراحل پیشرفته بیماری تشخیص داده می شوند. بنابراین وجود مارکرهای مولکولی جهت تشخیص زودهنگام و انتخاب درمان استاندارد سرطان ریه ضروری است. مطالعات نشان دادند که واریانتهای ژنتیکی زیادی وجود دارد که به طور قابل توجهی با بروز سرطان ریه مرتبط هستند. هدف ما در این مطالعه بررسی ژنهای دخیل در بروز سرطان ریه است.
مواد و روش ها: برای نگارش این مطالعه مروری، کلمات کلیدی سرطان ریه، ژن های کلیدی، بیومارکر بالینی و تشخیص زودرس در پایگاههای اینترنتی Science Direct، Scopus، NCBI، PubMedو Google Scholar جستجو گردید و مقاله حاضر بر اساس آنها نگاشته شد.
یافته ها: ژنهای EGFR،KRAS ،BRAF و TP53 بالاترین اهمیت و نقش را در بروز سرطان ریه دارند؛ لذا شناسایی موتاسیونها در ژنهای مذکور می تواند به عنوان بیومارکر بالینی نقش مهمی در تشخیص و درمان سرطان ریه داشته باشد.
بحث و نتیجه گیری: شناسایی ژنهای دخیل در سرطان ریه می تواند به عنوان بیومارکرهای بالینی به منظور تشخیص زودهنگام و درمان مناسب این بیماری مورد استفاده قرار گیرند. بیومارکرهای مولکولی میتوانند این پتانسیل را داشته باشند که وضعیت کنونی روشهای تشخیص زودرس و درمان هدفمند سرطان ریه را بهبود بخشند. شناخت ژن های دخیل در سرطان ریه به عنوان بیومارکرهای بالینی به منظور تشخیص زود هنگام و همچنین ارزیابی پاسخ به درمان جهت انتخاب یک درمان هدفمند می تواند نقش مهمی در تسهیل روند درمان، افزایش پاسخ به درمان، کاهش مرگ و میر و همچنین کاهش خسارات مادی و معنوی ناشی از این بیماری داشته باشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
مقالات کامل دریافت: 1402/2/26 | پذیرش: 1402/4/17 | انتشار: 1402/7/10