دوره 17، شماره 2 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( تابستان 1401) 1400 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zakariaee S S, Hoseiniharouni S M. Design and construction of a portable unite for measuring body-fluid components. Paramedical Sciences and Military Health 2022; 17 (2) :1-9
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-320-fa.html
ذکریایی سیدسلمان، حسینی سید مجتبی. طراحی و ساخت یک سیستم قابل حمل برای اندازه گیری مولفه های مایعات بدن. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1400; 17 (2) :1-9

URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-320-fa.html


1- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران ، salman_zakariaee@yahoo.com
2- اداراه انتقال خون ، گرگان، ایران
چکیده:   (1045 مشاهده)
مقدمه : مدت زمان لازم برای اندازه گیری مولفه های مایعات بدن به صورت آزمایشگاهی، معمولا یک تا دو روز کاری است. استفاده از روش های آزمایشگاهی نیازمند آماده سازی نمونه و تمیز کردن دستگاه بعد از انجام آزمایش است. در موقعیت های اورژانسی پزشک برای تصمیم گیری زمان زیادی ندارد. لذا برای حل این چالش ها، در این مطالعه یک سیستم قابل حمل برای اندازه گیری مولفه های مایعات بدن ارائه می گردد که با حذف مقایسه چشمی و کمی سازی خوانش نمونه ها بر آن است تا صحت و دقت بررسی مولفه های مایعات بدن را ارتقاء دهد.
مواد و روش ها: به منظور بررسی عملکرد سیستم اندازه گیری مولفه های مایعات بدن، یک نمونه مقیاس رنگی هموگلوبین استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) توسط سیستم خوانش گردید. برای کالیبره کردن سیستم جهت خوانش میزان هموگلوبین نمونه های خونی، غلظت های grdlgrdl10 و grdl14 به عنوان غلظت های استاندارد کالیبراسیون در نظر گرفته شد. بر اساس منحنی شدت رنگ- غلظت هموگلوبین تعریف شده برای سیستم، درصد خطای خوانش غلظت هموگلوبین سایر نمونه های خونی در دامنهgrdl 14-4  تعیین می شود.
یافته ها: پس از کالیبراسیون سیستم برای مقیاس رنگی هموگلوبین استاندارد، غلظت نمونه های مجهول بر اساس شدت رنگ این نمونه ها و با استفاده از رابطه برازش شده برای منحنی شدت رنگ- غلظت هموگلوبین(Y=9.6X-23.9) تعیین گردید. مقدار میانگین درصد خطای غلظت های خوانش شده توسط سیستم %59/1 می باشد.
بحث و نتیجه گیری: دستگاه هایی که تا به امروز جهت اندازه گیری فوری مولفه های مایعات بدن به بازار عرضه شده اند، هر یک برای یک منظور خاص ارائه شده اند و توانایی بررسی سایر مولفه ها را ندارند.  بنابراین برای موارد اورژانسی و کار در مناطقی که دسترسی به تجهیزات آزمایشگاهی وجود ندارد، یه یک سیستم با کاربری ساده نیاز است که بتواند پارامترهای متعددی را خوانش نماید. برای این منظور، سیستم حاضر به گونه ای طراحی شده است که با حداقل نمونه و عدم نیاز به آماده سازی نمونه درمدت 3-1 دقیقه توانایی خوانش پارامترهای متعددی را دارد. پیچیدگی خاصی در طراحی سیستم وجود نداشته، حمل و کاربرد آن بسیار ساده است و نیازمند تعویض قطعات به صورت دوره ای نیست.
متن کامل [PDF 616 kb]   (849 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مقالات کامل
دریافت: 1401/7/20 | پذیرش: 1401/8/23 | انتشار: 1401/11/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی می باشد.

© 2015 All Rights Reserved | Paramedical Sciences and Military Health