1- گروه ژنتیک، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران
2- گروه انکولوژی، بیمارستان آیت الله خوانساری، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، j.ansari@arakmu.ac.ir
چکیده: (4378 مشاهده)
مقدمه: سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطانها در زنان سرتاسر جهان است. رخداد این سرطان در زنان کشورمان نیز در حال افزایش است. عوامل خطر زیادی در ایجاد سرطان پستان دخالت دارند به گونه ای که بسیاری از این عوامل خطر براساس شرایط ژنتیکی، محیطی و جغرافیایی در مطالعات مختلف شناسایی شده اند. هدف از این پژوهش ارزیابی عوامل خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان بود.
مواد و روشها: این مطالعه در بیمارستان آیت الله خوانساری اراک با شرکت 240 زن مبتلا به سرطان پستان و 240 زن سالم انجام شد. داده ها بر اساس پرسشنامه و از طریق پرس و جو از افراد شرکت کننده جمع آوری گردید. سپس داده های حاصل به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 با روش رگرسیون لجستیک و محاسبه فراوانی شاخصه ها، آزمون کای اسکوار و مقدار P value مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.
یافته ها: آنالیزهای آماری مشخص کرد که داشتن سابقه سقط جنین، داشتن سابقه مرده زایی، سابقه فامیلی ابتلا به سرطان پستان، قاعدگی زودرس و الگوی غذایی نامناسب خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد. به علاوه میان متغیرهای سن، تعداد فرزندان، تحصیلات و شغل با خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط معناداری مشاهده شد. اما ارتباط معنی داری میان مصرف قرص های ضدبارداری، یائسگی دیررس، سن اولین زایمان و تاهل با خطر ابتلا به سرطان پستان مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری: شناسایی و تعیین عوامل خطر سرطان پستان و بالا بردن سطح آگاهی نسبت به این عوامل خطر می تواند نقش مهمی را در کاهش بروز این بیماری داشته باشد. چنانچه انجام مطالعات گسترده تر با در نظر گیری عوامل خطر موثر بر سرطان پستان و آموزش در مورد خودآزمایی پستان و اهمیت انجام تستهای دوره ای در زنان توصیه می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مقالات کامل دریافت: 1397/10/4 | انتشار: 1397/9/24