دوره 12، شماره 2 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی (تابستان 1396) 1396 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 54-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barati M, Rajabi J, Azizi M. The Impact of Climate Change on Parasitic Diseases. Paramedical Sciences and Military Health 2017; 12 (2) :42-54
براتی محمد، رجبی جلیل، عزیزی مریم. بررسی تأثیر تغییرات اقلیمی بر روی بیماری های انگلی. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1396; 12 (2) :42-54

1- مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران ، mbaratim@gmail.com
2- مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
3- گروه سلامت در بلایا و فوریت ها، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
مقدمه: تغییرات اقلیمی به عنوان یکی از عوامل مرتبط با فعالیت های انسان در جهت تخریب اکوسیستم میباشد که منجر به گرم شدن جهان، تغییر الگوی بارش ها، افزایش میزان و شدت فاکتورهای آب و هوایی همچون طوفان، بالا آمدن سطح دریا میشود. با توجه به اینکه انگل ها نیز از اجزای جدایی ناپذیر این اکوسیستم می باشند بنابراین در این مطالعه تأثیر تغییرات اقلیمی بر روی بیماریهای انگلی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مروری می باشد که از طریق جستجو در پایگاه ها، بانکهای اطلاعاتی و منابع معتبر علمی بین المللی و با استفاده از کلید واژه های تغییر اقلیم، تنوع اقلیم، گرم شدن زمین، بیماری انگلی، بیمار یهای منتقله از طریق ناقلین، بیمار یهای منتقله از آب و غذا و بیماری های منتقله از خاک در فاصله سالهای 1375 تا 1395 بدست آمده است.
نتایج: تک یاخته های انگلی در مقایسه با پریاخته ها همچون کرم ها، بیشتر تحت تأثیر تغییرات اقلیم قرار دارند و این شرایط اقلیمی، الگوی زمانی و مکانی بیماری به ویژه بیماریهای تک یاخته ای را تغییر می دهد. در بین بیماری های کرمی، فاسیولیازیس، شیستوزومیازیس و همچنین طیف بیماریهای ترماتودی به جهت وجود حلزون میزبان واسط در چرخه زندگی این انگلها، متأثر از تغییر اقلیم میباشند و در میان بیماری های تک یاخته ای طیف وسیعی از بیمار یها از جمله مالاریا، لیشمانیوز و... به جهت وجود ناقلین و مخازن متعدد در سیکل انتقال خود، در برابر تغییر اقلیم حساس میباشند.
بحث و نتیجه گیری: بسیاری از بیماری های انگلی، دارای پتانسیل بالایی جهت آسیب پذیری در برابر شرایط آب و هوایی جدید میباشند که این امر به دلیل وجود چرخه زندگی آزاد و میزبانان متعدد جانوری میباشد که مستقیماً در معرض این شرایط آب و هوایی قرار دارند. برای این بیماریها، تغییر اقلیم می تواند مرزها را برای اجزای اکوسیستم تغییر دهد و شرایط را به سمت انتقال و دوام بیشتر انگل ها پیش ببرد.
دریافت: 1396/5/10 | پذیرش: 1396/6/10 | انتشار: 1396/6/30