1- استاد باکتری شناسی، دانشگاه امام حسین، تهران، ایران. ، mzamandi8@gmail.com
2- دکتری اقتصاد سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- استادیار مدیریت منابع انسانی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران.
چکیده: (88 مشاهده)
مقدمه: حوزه سلامت یکی از مهمترین بخشهای کشور است که سیاستهای آن وضعیت سلامت تمام مردم را تحت تاثیر قرار میدهد. شناسایی ظرفیتهای حوزه سلامت یکی از مهمترین اقدامات برای تصمیمگیری درست در جهت اهداف نظام سلامت میباشد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی – تحلیلی و از نوع کاربردی است که با استفاده از مرور حیطهای انجام شد. برای انجام مرور از پروتکل شش مرحلهای آرسکی و اومالی استفاده شد. جامعه آماری مطالعه شامل اسناد بالادستی، رسالهها و پایاننامهها، مقالات داخلی و خارجی در دسترس میباشند و برای جستجوی منابع، پایگاههای داده الکترونیکweb of science, scopus, magiran, pubmed و ایرانداک، ایرانمدکس sid.ir,ensani.ir, isc.gov.ir انتخاب شدند و این پایگاهها با استفاده از کلیدواژههای مناسب و بهصورت منظم از سال 1385 تا آذر ماه 1402جستجو شدند، علاوه براین جستجوی دستی منابع مقالات بدست آمده نیزانجام شد. تحلیل دادهها با روش تحلیل محتوا انجام شد، در این روش دادهها از طریق فرایندهای نظاممند، کدبندی، تمسازی و طبقهبندی شدند. از نرم افزار MAXQDA نسخه 2020 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
یافتهها: در فاصله زمانی جستجو شده 11 سند بالادستی و 53 مطالعه دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند که ظرفیتها، چالشها و راهکارهای حوزه سلامت را بررسی کرده بودند. ظرفیتها شامل اسناد، بهبودهای قابل توجه در شاخصهای سلامتی، توانمندیهای علمی مثل نرخ رشد علمی سریع، نظام آموزش پزشکی توانمند، دانش فنی تولید واکسن جدید، شبیه سازی سلولهای بنیادی و ساخت دارو بودند. چالشهای عمده شامل تولیت یا حاکمیت سلامت، تامین مالی، عدالت، تعارض منافع، گردشگری سلامت، همکاری بین بخشی، تابآوری نظام سلامت و تعیین کنندههایی اجتماعی سلامت بودند.
نتیجهگیری: نظام سلامت ایران با چالشهای جدی روبهرو میباشد. با این حال کشور ما از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل قابل توجهی در این حوزه برخوردار است. توجه به ابعاد کلیدی همچون تولیت و حاکمیت کارآمد، تأمین مالی پایدار، تحقق عدالت در سلامت، مدیریت کارآمد تعارض منافع و تقویت همکاریهای بینبخشی، میتواند زمینهساز تحولات عمیق و پایدار در نظام سلامت کشور شود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
مقالات کامل دریافت: 1403/5/3 | پذیرش: 1403/6/31 | انتشار: 1403/7/5