تورانی انرجان محمدعلی، توکلی حسن، پیرزاد جهرمی ژیلا، توکلی حسنا. محاسبه نرخ جذب ویژه (SAR) انرژی امواج الکترومغناطیسی در مجاورت فانتوم سر انسان در فواصل مختلف با استفاده از نرم افزار شبیهساز CST. علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی. 1398; 14 (3) :8-8
URL: http://jps.ajaums.ac.ir/article-1-203-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، انیستیتو علوم اعصاب و رفتار، آزمایشگاه نوروالکترومغناطیس
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم پایه
3- موسسه آموزش عالی علوم شناختی، دپارتمان رایانش و هوش مصنوعی
چکیده: (4485 مشاهده)
با رشد علم و گسترش تکنولوژی با وقوع انقلاب صنعتی، استفاده رو به رشد از امواج الکترومغناطیسی و منابع تولید کننده این امواج (تلفن همراه، بیسیمها، رادارها و...) به شدت افزایش یافته و هر روز به کاربردهای آن در بخشهای پزشکی، نظامی، مخابرات و ارتباطات، صنعت و ... اضافه میشود. برهمکنش بین امواج الکترومغناطیسی با بافتهای موجودات زنده بیولوژی، منجر به بروز تغییرات اساسی در بافت آنها و درنتیجه به خطر افتادن حیات میشود. این مسئله نیز باعث ایجاد نگرانیهای زیادی در ارتباط با اثرات زیستی امواج الکترومغناطیسی شده است. لذا این موضوع برای سازمانهای مسئول حفاظت در برابر تشعشعات و محققان دارای اهمیت میباشد. همچنین انرژی میدانهای امواج الکترومغناطیسی جذب شده در ارگانیسم بیولوژی تبدیل به گرمای بدن میشود که منجر به بالا رفتن دما و اثرات گرمایی میشود. یکی از روشهای به صرفه برای بررسی این اثرات استفاده از شبیه سازی با نرم افزار CST با روش FDTD می باشد.
در این پژوهش ابتدا یک آنتن دوقطبی را شبیهسازی کرده و سپس از مدل فانتوم سر انسان بالغ برای شبیهسازی استفاده شده است. در ادامه آنتن را درمجاورت سر انسان قرار داده و سپس برای فواصل مختلف 0 تا 1 متر (آنتن و سر) شبیهسازیها انجام شده است. همچنین آنتن در فرکانسهای 900 ، 1800 و 2450 مگاهرتز تنظیم شده است.
نرخ جذب ویژه SAR انرژی امواج الکترومغناطیسی را برای فواصل 0 تا 1 متر بین آنتن و سر برای 1 گرم و 10 گرم بافت محاسبه و بررسی گردید. نتایج نشان دادند که هر چه آنتن از سر انسان دورتر میشود، مقدار SAR کاهش یافته و تقریبا در 1 متر مقدار آن ناچیز شده است. همچنین مشاهده گردید که تمرکز بیشتر جذب انرژی در نواحی نزدیک تماس با آنتن مانند بافت گوش اتفاق افتاده است و برای فرکانس 900 نفوذ عمقی بیشتری نسبت به 1800 دیده شد. همچنین مقادیر SAR برای متوسط 10 گرم مقدار کمتری نسبت به متوسط 1 گرم مشاهده شد.
هر چه مقدار SAR کمتر باشد مضرات امواج الکترومغناطیسی برای بافت کمتر میشود. لذا وقتی با دور کردن آنتن به 1 متر تقریبا مقدار آن ناچیز میشود، یعنی این آنتن در این فاصله از سر انسان آسیب جدی به بافتهای سر وارد نمیکند. برای سالم ماندن موقع استفاده از آنتنها برای جلوگیری از آسیبهای امواج الکترومغناطیسی باید فواصلی را که در آن مقادیر SAR به حداقل مقدار خود میرسد را رعایت کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مقالات کامل دریافت: 1399/2/6 | پذیرش: 1399/2/6 | انتشار: 1399/2/6