Paramedical Sciences and Military Health
علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی
Paramedical Sciences and Military Health
Medical Sciences
http://jps.ajaums.ac.ir
1
admin
2423-7507
2538-3086
10.18869/acadpub.jps
14
8888
13
fa
jalali
1394
12
1
gregorian
2016
3
1
11
4
online
1
fulltext
fa
مروری بر مصرف انواع فرآوردههای گیاه زنجبیل بر کاهش تهوع و استفراغ دوران بارداری
A Review of the Ginger Products Use in Reducing Pregnancy Nausea and Vomiting
مقالات کامل
full articles
مروری
review
<p dir="RTL"><strong>مقدمه:</strong> مشکلات گوارشی از شایعترین شکایات دوران بارداری است که در بیشتر موارد با تهوع و استفراغ بروز میکند. تهوع و استفراغ از شکایتهای شایع زنان در نیمه اول حاملگی هستند. علائم معمولاً پس از تأخیر در اولین و دومین دوره قاعدگی فراموش شده، آغاز میشوند و تقریباً تا هفتههای 14 الی 16 ادامه پیدا میکنند. گاهی استفراغ به حدی شدید است که سبب کاهش وزن، دهیدراتاسیون، اسیدوز ناشی از گرسنگی، آلکالوز ناشی از دفع اسیدهیدروکلریک در ماده استفراغی و هیپوکالمی میشود و در بعضی از زنان اختلال گذرای عملکرد کبد ایجاد میگردد و حتی در موارد شدید منجر به بستری زن باردار در بیمارستان میگردد<span dir="LTR">.</span> این عوارض میتواند اثرات زیانباری بر مادر و جنین داشته باشد و لذا درمان مناسب تهوع و استفراغ زنان در بارداری اهمیت مییابد. استفاده از گیاهان دارویی یکی از روشهای درمانی است که نگرانیهای مصرف داروهای صناعی و شیمیایی را نیز در پی ندارد. زنجبیل گیاهی است که تحقیقات زیادی مؤثر بودن آن را بر تهوع و استفراغ ناشی از بارداری نشان دادهاند. این مقاله با هدف مرور بررسیهای مطالعات مربوط به تأثیر مصرف انواع فرآوردههای زنجبیل بر کاهش تهوع و استفراغ بارداری نگارش شده است.</p>
<p dir="RTL"><strong>مواد و روشها:</strong> این مقاله مروری با جست و جوی مطالعات مربوطه تا سال 2016 در پایگاههای <span dir="LTR">science direct</span>،<span dir="LTR">googlescholar</span>، <span dir="LTR">pubmed</span> و <span dir="LTR">SID</span> نوشته شده است.</p>
<p dir="RTL"><strong>یافتهها:</strong> نتایج حاکی از آن است که زنجبیل و ماده مؤثره آن و دیگر ترکیبات این گیاه دارای اثرات فارماکولوژیک متعدد از جمله اثرات ضد تهوع و استفراغ بهویژه در دوران بارداری است<span dir="LTR">.</span></p>
<p dir="RTL"><strong>بحث و نتیجه گیری:</strong> مصرف زنجبیل به اشکال مختلف از جمله بیسکویت زنجبیل، کپسول زنجبیل سبب کاهش تهوع و استفراغ بارداری میگردد و میتوان از آن به عنوان یک روش آسان و در دسترس در بهبود علائم آزار دهنده این بیماران استفاده نمود<span dir="LTR">.</span> ولی مصرف آن نیاز به مطالعات گستردهتری جهت تعیین دوز مناسب دارو و بررسی عوارض مادری و جنینی در نتیجه مصرف آن دارد<span dir="LTR">.</span></p>
<p><strong>Introduction:</strong> Gastrointestinal problems are the most common complaint of pregnancy that often occur with nausea and vomiting. Nausea and vomiting are common problems in the first half of pregnancy. Symptoms usually begin after the first and second forgotten periods and continue until 14-16weeks. Sometimes, vomiting is severe enough to cause weight loss, dehydration, acidosis of starvation, alkalosis of acidhydrochloric disposal in Vomiting and hypokalemia. Moreover, transient impairment of liver function can be created in some women and even made the hospitalization of them in severe cases. These complications can have adverse effects on both mothers and fetus; therefore, the appropriate treatment of nausea and vomiting is important for women in pregnancy. One of the treatments is the use of herbs that does not have concerns of synthetic and chemical drug. Many researches indicate that ginger has good effects on nausea and vomiting of pregnancy. This article aimed to review the research about the effects of ginger products on nausea and vomiting of pregnancy.<br>
<strong>Methods and Materials:</strong> This research is a review article that has been performed by searching keywords in various data bases such as Science direct, Google scholar, Pubmed and SID.<br>
<strong>Results:</strong> The results suggest that ginger, its active ingredient, and other compounds of this plant have various pharmacological effects including anti-nausea and vomiting especially during pregnancy.<br>
<strong>Discussion and Conclusion:</strong> Using various ginger forms such as biscuit and capsule reduce nausea and vomiting in pregnancy. Additionally, it can be used as a convenient method of reducing these symptoms. However, there is a need to study about determining suitable doses, maternal and fetal complications of using ginger in the period of pregnancy.</p>
زنجبیل, تهوع و استفراغ, بارداری
Ginger, Nausea and vomiting, Pregnancy
50
56
http://jps.ajaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-47-1&slc_lang=fa&sid=1
Benyamin
Sabet
بنیامین
ثابت
benjaminsabet@gmail.com
1003194753284600300
1003194753284600300
No
Department of Operational Room Technology, Faculty of Paramedical Sciences, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
Hesam
Salkhordeh
حسام
سالخورده
hessamhai@gmail.com
1003194753284600299
1003194753284600299
No
Department of Operational Room Technology, Faculty of Paramedical Sciences, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
Milad
Hedayati Khalil
میلاد
هدایتی خلیل
Hedayatimilad7@gmail.com
1003194753284600302
1003194753284600302
No
Department of Operational Room Technology, Faculty of Paramedical Sciences, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
Mahtab
Mahboobi
مهتاب
محبوبی
mahtabmahboobi87@gmail.com
1003194753284600298
1003194753284600298
Yes
Department of Operational Room Technology, Faculty of Paramedical Sciences, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
Saeed
Babajani
سعید
باباجانی
babajanisaeed@gmail.com
1003194753284600301
1003194753284600301
No
Department of Operational Room Technology, Faculty of Paramedical Sciences, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران