دوره 17، شماره 2 - ( علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی ( تابستان 1401) 1400 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 89-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشجوی کمیته تحقیقات، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران / گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران
3- دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، Mousaviat971@mums.ac.ir
چکیده:   (1230 مشاهده)
مقدمه: نیروهای نظامی به دلیل شرایط شغلی در معرض بیماری‌ها و خطرات خاصی هستند. این مطالعه مروری باهدف بررسی تاثیر پزشکی از راه دور در طب نظامی انجام شد.
مواد و روش ها: یک مرور نظام‌مند در مطالعات، با جستجوی کلمات کلیدی مرتبط در عنوان، چکیده و کلمات کلیدی مرتبط در پایگاه داده‌های علمی معتبر PubMed، Embase، Scopus و Web of Science انجام گرفت. مقالات انگلیسی‌زبان در 30 دسامبر 2021  بدون محدودیت زمانی که مربوط به توسعه، نقش و ارزیابی تاثیر پزشکی از راه دور در طب نظامی بودند به این مطالعه وارد شدند. از سوی دیگر معیارهای خروج شامل مقالات مروری، چکیده‌های بدون متن کامل، نامه به سردبیر و عدم دسترسی به متن کامل مقالات بودند. معیارهای واجد شرایط بودن به‌طور مستقل توسط دو نویسنده غربالگری شدند. از چک‌لیستی یکسان برای استخراج داده‌هایی ازجمله رفرنس، سال انتشار مقاله، نام کشور، نام نویسنده اول، جمعیت و حجم نمونه، الزامات و رویکردهای پزشکی از راه دور و نتایج اصلی مطالعه استفاده شد.


یافته‌ها: در ابتدا 250 مطالعه از جستجوی پایگاه‌های اطلاعاتی بازیابی و درنهایت 19 مطالعه وارد این بررسی شدند. 12 مورد از مطالعات در پادگان‌ها یا مناطق نظامی، 4 مورد در نیروی دریایی و 3 مورد دیگر در مناطق جنگی انجام‌شده است. پیامدهای موردبررسی در مطالعات شامل استفاده از پزشکی از راه دور در خدمات ارتوپدی (n=4) مراقبت‌های ویژه (n=3)، روانشناسی و روان‌پزشکی جراحی (n=5)، پایش فیزیولوژیکی و بیولوژِیکی سربازان (n=2)، سیستم تصمیم‌یار برای تلفات بیولوژیکی (n=1)، برنامه آموزش به پزشکان (n=4) ازجمله تروما بودند. رویکردهای ارتباطی مورداستفاده توسط پزشکی از راه دور شامل ویدئوکنفرانس آنلاین، ایمیل، تلفن، فناوری پوشیدنی، وب‌سایت و اپلیکیشن های مبتنی بر تلفن همراه بودند. اغلب رویکردها به‌صورت هم‌زمان و از طریق پلتفرم ویدئوکنفرانس آنلاین و وب‌سایت‌ها بودند. در تمامی مطالعات اثرات مثبت پزشکی از راه دور در پیامدهای موردبررسی برای ارائه مراقبت‌های بهداشتی در نیروهای نظامی گزارش کردند. ازجمله مهم‌ترین چالش‌های اجرای گسترده پزشکی از راه دور در محیط‌های عملیاتی، محدودیت‌های شبکه و نگرانی‌های امنیت سایبری بودند. ارتباطات مطمئن، پهنای باند بالا، تأخیر کم و ایمن برای تسهیل و استفاده بهتر از قابلیت‌های پزشکی از راه دور ضروری به نظر می‌رسد.

بحث و نتیجه‌گیری: پزشکی از راه دور در طب نظامی پتانسیل بسیار بالایی در مراقبت از این نوع بیماران دارد. این به‌طور بالقوه نه‌تنها آمادگی عملیاتی مراقبین قابل‌استقرار را حفظ می‌کند، بلکه تجربه بیمار با به حداقل رساندن محرومیت‌ها از خدمات سلامت بهبود می‌بخشد. با توجه به محدودیت‌های امنیتی به‌عنوان مهم‌ترین چالش، باید طیف کاملی از گزینه‌های پشتیبانی پزشکی از راه دور را که شامل راه‌حل‌های پهنای باند بالا و ایمن توسعه داده و آموزش دهد.
متن کامل [PDF 489 kb]   (1227 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مقالات کامل
دریافت: 1401/7/12 | پذیرش: 1401/7/19 | انتشار: 1401/11/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.